Sosyal medyada bizi takip edin

Twitter Linkedin Facebook

Hukuk Büromuz avukatları, müvekkil ve müşterilerimizin hukuki işlerine, hızlı ve etkili sonuç alınabilecek çözüm önerileri sunmak için bütün deneyimlerini kullanırlar. Avukatlarımız, en etkin çözüm yolunu bulmak için müvekkillerle birebir görüşmekte, alternatif çözüm yolları sunabilmekte ve o sorunlara özel çözümler üretebilmektedirler.

Anasayfa | Faaliyetlerimiz | Ecrimisil Davaları

Ecrimisil Davaları

Kira ile ecrimisil arasındaki fark;. kirada, kiracı ile kiraya veren hukuka uygun ola-rak, karşılıklı irade açıklamaları ile bir bedel karşılığında, taşınmazın kullanılmasıdır. Ecrimisil de ise hukuka uygun irade açıklaması yoktur. Suiniyetli zilyedin, başkasına ait olduğunu bildiği bir gayrimenkulu, malikin veya zilyedin rızası olmaksızın, sanki kendi malıymış gibi kullanması, kiraya vermesi, kiraları toplaması halidir. Ecrimisil sözü hukukumuza Mecelleden aktarılarak kullanıla gelen, aslı işgal tazminatı olarak nitelenen zarar giderim halidir. Ecrimisil, suiniyetli zilyedin, başkasına ait olduğunu bildiği yada bilecek durumda bulunduğu bir gayrimenkulü kendi malıymış gibi kullanması kiraya verip, kirayı toplamış olması gibi haksız işgal nedeniyle tazminat olarak nitelenen özel bir zarar giderim biçimidir.

Ecrimisil isteyebilmek için şartlar

  • haksız işgal olmalı
  • haksız işgalden, malik veya zilyedin zarara uğramış olması
  • zilyedin kötüniyetli olması
  • suiniyetli zilyedin elde ettiği veya elde etmeyi ihmal ettiği semere olmalı

Bir kimsenin üzerinde hiçbir hakkı bulunmadığını bildiği veya bilecek durumda olduğu bir gayrimenkulü, kendisinin kullanması, kiraya verip kiraları almış olması zilyedin kötüniyet halidir. Bu halde suiniyetli zilyed elde etmiş olduğu semereleri MK. mad. 995 hükmünce esas hak sahibine vermeye ve şayet vermezse bundan dolayı tazminat ödemeye mecburdur.

Ecrimisil talebinde zamanaşımı süresi 5 (beş) yıldır. Ecrimisil haksız fiil olmasına rağ-men BK. mad. 125`deki haksız fiillere ilişkin 10 (on) yıllık zamanaşımı uygulanmaz. Yar-gıtay`ın kararları da bu yöndedir.